Askolan Autokoulu

 
Tietoa ajokorttiluokista

Mopokortti AM120

Mopokortti on pakollinen 1.1.1985 tai sen jälkeen syntyneille. Oppilaan tulee ilmoittautua autokoulun kurssille.

Autokoulussa täytetään ajokorttihakemuskaavake ja liitteksi 2 passikuvaa ( kuvaa ei tarvita jos passirekisterissä on sähköinen kuva ), 40€  joka maksetaan etukäteen ajovarman tilille ja kuitti tuodaan autokoululle,  huoltajan ( 1 riittää ) suostumus ajokortin suorittamiseen.Trafi myöntää ajokorttiluvan. Mopokoulutus alkaa ( Liikenteen perusteet ) EAS-ensimmäisen ajokortin suorittajat teoriatunneilla(4 h) ja mopon käsittelyharjoituksilla (1 h)  ja sen jälkeen kaupunkiajoharjoituksilla joita on 2 tuntia. Tämän jälkeen  on mahdollista suorittaa teoriakoe katsastustoimistolla ( 1kk ennen 15v. synttäreitä ) jonka jälkeen on mopon käsittelykoe (kun olet täyttänyt 15 v). Teoriakoe maksaa 35€ ja mopon käsittelykoe 28 €.

Ajokortti  lähetetään postitse kotiin noin 2-3 viikon kuluessa tutkinnon läpäisystä. Väliaikaisen ajokortin myöntää katsastustoimisto heti hyväksytyn käsittelykokeen jälkeen , pidä passi tai muu virallinen henkilökortti ajossa mukana.

Jos tarvitset myös traktorikortin (T-kortti) on järkevintä anoa se myös samalla kun haet lupaa mopokorttiin, näin säästät 40€. T-kortin teoriakoe on mahdollista suorittaa aikaisintaan  synttäripäivänä ( 15 v. ).Moottoripyöräkortit

A1-kortti (teho max. 11 kW)
Voit suorittaa A1-luokan moottoripyöräkortin 16 vuotiaana.

Voit aloittaa kurssin 6 kk ennen kuin täytät 16 vuotta, järkevin aika on kuitenkin n. 2-3 kk ennen syntymäpäivää.

Kurssille tarvitset 2 passikuvaa, 40€ ( maksetaan etukäteen Ajovarman tilille ja kuitti tuodaan autokoululle) ja huoltajan suostumuksen. Jos sinulla on mopokortti /T-kortti tai passirekisterissä oleva kuva niin silloin et tarvitse passikuvia  ,Ajovarman 40€ maksu riittää ja vanhemman suostumus.

Autokoulu täyttää ajokorttihakemuksen ja vie sen Ajovarman toimipisteeseen joka myöntää ajokorttiluvan.

EAS-koulutus  on käytävä mikäli sinulla ei ole aikaisempaa mopo/T-korttia.Teoriakokeeseen voit mennä 1 kk ennen kuin täytät 16v.

Ajotunteja on ajettava vähintään 5  ja käsittelykoe on suoritettava hyväksytysti tutkinnon vastaanottajalle ennen liikennekoetta joka voidaan suorittaa kun olet täyttänyt 16 vuotta. Teoriakoe 35€  ja ajokoe maksaa  65€. (tarkista hinnat www.ajovarma.fi )

  

A2-kortti (teho max. 35 kW)

Jos sinulla on ollut A1-kortti ja olet täyttänyt 18 vuotta, saat  lisäkoulutuksella A2-luokan moottoripyörä-kortin.Teoria-opetusta 2 tuntia ja harjoitusajoa 5 tuntia.

 Jos suoritat autokoulussa AB-kortin (henkilöauto- ja moottoripyöräkortin) 18 vuotiaana niin tulet autokoulukurssille 2-4 kk ennen synttäripäivää. Sinun on käytävä EAS-koulutus  ( 4 tuntia ) jos sinulla ei ole aikaisempaa ajokorttia ja ajotunteja henkilöautolla vähintään ( 10 h) ja moottoripyörällä 5 ajotuntia .
Suoritettuasi B tutkinnon hyväksytysti on sinun vielä suoritettava A2-teoriakoe, käsittely- ja ajokoe moottoripyörällä.

Kun sinulla on jo B-luokan ajokortti, niin sinun tulee käydä  ja lisäksi 5  tuntia ajoharjoittelua. Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen on käsittelykoe ja liikennekoe.


A1 -kortin muutaminen A2 luokkaan:
Jos sinulla on jo A1-kortti ( ajo-oikeus on ollut voimassa vähintään 2 vuotta ) niin tarvitset käydä autokoulussa 2 tuntia teoriaa ja 5 tuntia ajo-opetusta.
Opetuksen saatuasi voit anoa A2 luokkaa  Trafilta , hakemusmaksu 40 € ( opetustodistuksen esittäminen Trafin toimipisteessä ).

Lue lisää vuoden 2018 uudistuksista Trafin nettisivuilta www.trafi.fi/ajokorttiuudistus


Henkilö- ja pakettiautokortti
B-kortti, peruskurssi

B-kortilla saat ajaa henkilö- ja pakettiautoja joiden kokonaismassa on alle 3500 kg.

Voit ilmoittautua B-kurssille 24kk (tuli voimaan 1.7.2018 ) ennen kuin täytät 18 vuotta. Suositeltavin  aika on kuitenkin 3-4 kuukautta ennen synttäreitä.

Tuo autokouluun , 2 passikuvaa ja Trafin 40€ maksu. Maksu maksetaan etukäteen Ajovarman tilille ja kuitti tuodaan autokoululle. Jos sinulla on aikaisempi ajokortti niin riittää 40€ Ajovarman maksu.

B-ajokorttiin on käytävä Liikenteen perusteet eli EAS-ensimmäisen ajokortin suorittajan teoriat ( 4 tuntia ) mikäli sinulla ei ole aikaisempaa korttia ja ajo-opetusta vähintään 10 tuntia.
1.7.2018 jälkeen ajokokeeseen menevät suorittavat RISKIEN TUNNISTAMISKOULUTUKSEN joka on suoritettava ennen tutkintoon menoa. Siihen kuuluu 4 tuntia teoriaa ja 4 tuntia ajoa ( pimeäajo ,liukasharjoittelu, kaupunkiajoa ja maantieajoa)

Tunnukset nettiharjoitteluun saat aloitusillan aikana. Ajokorttihakemus on jätettävä hyvissä ajoin Ajovarman toimipisteeseen (viimeistään 2-3 viikkoa ennen teoriakoetta) .Teoriakoe voidaan suorittaa 1 kk  ennen synttäripäivää ( ei T-luokka )

 Hyväksytyn teoriakokeen jälkeen varataan ajokoe ja ajokokeen voit suorittaa samana päivänä kuin täytät 18v.  kunhan koko koulutus on annettu sitä ennen. 

 Trafin ajokorttihakemusmaksu voidaan maksaa etukäteen Ajovarman sivuilla: Klikkaa ajorttilupahakemus ( autokoulun välityksellä )ja maksa 40€. Huom. Huomaathan että varattua aikaa EI tarvitse käyttää vaan autokoulu toimittaa hakemuksen ajovarman toimistoon.

Huom. C1 ja C1E teoriatuntimäärät ja ajomäärät muuttuvat 1.12.2018. 

C1-kurssi : 2 tuntia teoriaa ja 3 tuntia ajoa, teoria- ja ajokoe
C1E-kurssi :3 tuntia teoriaa ja 3 tuntia ajoa, teoriakoe ja käsittely-ja ajokoe

   Muista että tarvitset erillisen lääkärintodistuksen ( luokka 2 ) Ajovarman maksun ( 40€ )lisäksi.
Nettiteoriatunteja järjestetään n. 1-2kk välein.
C1-kortin tutkintomaksut vuonna 2018: teoriakoemaksu 35€ ja ajokoemaksu 99€ (Ajovarma 2018)

                                                                         


  

 

Muita maksuja:
        

  • Tutkintotoimistolle suoritettava kuljettajantutkinto-ja ajokorttimaksut ( tarkista summat Ajovarman kotisivuilta )
  • Kulloon ajoharjoitteluradan maksu 80€
  • lisäksi mahdolliset 2 passikuvan maksut 

 

Kuljettajatutkintomaksut, katso:    www.ajovarma.fi

Poliisin maksutaulukko, katso:       www.poliisi.fi